Okupen la Sala Ciutat de Manresa

El col·lectiu “Recuperem la Sala Ciutat” vol convertir-la en un espai cultural i evitar-ne l’enderroc

 

 

Apunt.info / MERI BRUN i JORDI BORDES  24/01/2015 

Un grup d’unes 40 persones han okupat aquest matí al voltant de les 12 del migdia la Sala Ciutat de Manresa, situada al barri de les Escodines. Les persones, agrupades davant l’antic teatre que havia de ser enderrocat pròximament, han llegit un manifest abans de fer l’entrada i han anunciat que avui a les 5 de la tarda hi haurà el primer acte obert amb la projecció de la pel·lícula “Cinema Paraiso”.

En el manifest, on es reivindiquen amb el nom “Assemblea Recuperem la Sala Ciutat”  afirmen que pot sorprendre “un cop feta la cloenda institucional” que ara aparegui aquest grup del “no res” per reclamar l’espai.
En el manifest, però, afirmen que la ciutat es juga, amb l’enderrocament de la sala, una cosa tan important com “perdre, una vegada més, un espai per activitats culturals pels barris”. Les seves intencions són clares i manifestes, plantar-se “amb la ferma intenció de recuperar l’espai”.
El col·lectiu també fa esment de la mancança d’espais culturals als barris de la ciutat i al fet que el veïnat “s’hagi de desplaçar al centre o als afores de la ciutat per a poder-hi accedir”. Després de la pèrdua de cinemes com el “Muralla” o l'”Atlàntida” durant les últimes dècades, denuncien que amb excepció del Cineclub, “la major part de la setmana l’única opció de cine a Manresa és el Bages Centre”. Aquest espai al trobar-se “al costat dels principals centres comercials” de la ciutat, genera que l’accés a la cultura només sigui “apta per a butxaques plenes” i sempre amb un model “vinculat al consum”.

En el manifest, l'”Assemblea Recuperem la Sala Ciutat” es mostren crítics amb l’actuació de l’Ajuntament, que denuncien que prioritza només “les millores en espais ignasians” per la commemoració dels 500 anys de l’estada d’Ignasi de Loyola a Manresa. Afirmen que dediquen “els pocs calés que tenim” a “posar maca la ciutat per rebre el Papa” en comptes de dedicar els recursos “a serveis i infraestructures per a totes”.

Davant la “incapacitat” dels polítics per “gestionar de manera adequada els serveis públics” afirmen que la seva aposta és “l’autogestió veïnal”, que aquest no és un cas aïllat i que “existeixen exemples de cinemes i teatres recuperats i gestionats pels veïns i veïnes”.

Les persones que formen “l’Assemblea Recuperem la Sala Ciutat” es descriuen com “persones com tu”, que pateixen problemes com ara “arribar justos a final de mes o tenir feines precàries i poc valorades”. Indiquen que són persones a qui els agrada “la música, el teatre, el cinema, el circ, la dansa o la poesia” i que són incapaces d’imaginar “una societat o ciutat sense cultura”. Volen que la Sala ciutat sigui un espai de cultura, es mostren contraris a què la cultura sigui “elitista, al servei del turisme, de luxe, per erudits i de consum”.
Les primeres accions que volen dur a terme a l’espai són convertir-la en una sala de cinema i mentrestant “anar-la restaurant” per tal de “poder realitzar en un futur més activitats”. Per acabar fan una crida “a totes les persones i col·lectius de la ciutat a apropar-se i ser-ne part”.

Enderrocament a càrrec de la Caixa

El Ple Municipal celebrat el passat novembre va aprovar el conveni signat entre l’Ajuntament de Manresa i Criteria CaixaHolding. El conveni, gestionat per Servihabitat, preveu un seguit d’actuacions urbanístiques, entre les quals destaca l’enderrocament de la Sala Ciutat en substitució a la construcció del pavelló esportiu previst en el Pla Especial la Fàbrica Nova.

Segons el consistori, les actuacions contemplen la renovació del tram de la Via de Sant Ignasi (entre el carrer Vidal i Barraquer i la plaça Sant Ignasi), ampliant les voreres i construint una nova rotonda a la cruïlla; l’arranjament de la capella del Rapte, amb l’enderroc d’algun annex a la capella i de la Sala Ciutat, i la urbanització del seu entorn; i la urbanització de la Baixada dels Drets, contemplant la ubicació d’un sistema d’escales mecàniques. Les reformes estarien encaminades, segons l’ajuntament, a revitalitzar el Centre Històric i adequar la ciutat per celebrar els 500 anys de l’estada de Sant Ignasi a Manresa (Pla Director de Manresa 2022).

Criteria, societat d’inversions propietat de la Fundació Bancària La Caixa, es va comprometre a iniciar l’enderroc de la Sala Ciutat de cara al gener d’enguany, si bé la resta d’actuacions es preveuen el 2017.
La Sala Ciutat, gairebé 50 anys d’activitat cultural

El desembre de 1960 es va inaugurar a Manresa la Sala Loiola, centre cultural neuràlgic de la ciutat que va aplegar artistes de renom de diferents disciplines artístiques. Els concerts d’Ovidi Montllor, Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Jaume Sisa, Peret, La Dharma o Raimon; la representació d’obres teatrals polèmiques com “La Torna” dels joglars que parodiava l’assassinat de Salvador Puig Antich en mans de la dictadura franquista; o l’humor de Pepe Rubianes, van fer de la Sala Loiola un referent a la capital bagenca que també atreia gent d’arreu de la comarca

A principis de la dècada dels vuitanta els jesuïtes van cedir l’espai a l’Ajuntament de Manresa. Aleshores va ser quan la Sala Loiola va passar a anomenar-se Sala Ciutat, continuant amb el mateix dinamisme i activitat cultural.

Però la restauració i reobertura del teatre Kursaal, l’any 2007, va provocar canvis en la programació dels espectacles de la Sala Ciutat i del Conservatori, teatre que també volia ser enderrocat però que finalment serà rehabilitat fruit del referèndum celebrat al maig de 2014, on el “no” a l’enderrocament va sumar prop del 90% dels vots. Les activitats culturals del Conservatori es van traslladar al Kursaal, i les de les Sala Ciutat al Conservatori; de manera que la Sala Ciutat va tancar les seves portes al públic davant la manca d’una programació cultural.

CNT de Manresa

CNT de Manresa - Catalunya central (que inclou comarques de l'Anoia, del Bages, del Berguedà, el Solsonès i el Moianès)

Deixa un comentari

Figueres